Și în acest an, Legatul Bucovina a întreprins o ”expediție” de documentare oenogastronomică în Italia. După precedentele vizite în Puglia, Valpolicella și Valdobbiadene, cea de a treia incursiune a vizat Toscana, Maremma și Marche. În perioada 10-19 octombrie 2025, cei 14 participanți au parcurs nu mai puțin de 1500 de km. A fost un adevărat tur de forță, recompensat din plin de ceea ce am putut gusta și admira: Câteva repere ale vizitei noastre:
1. Vizitarea de crame, cu degustare de vinuri:
- Fattoria di Magliano (cină gourmet și degustare de supertoscane în inima Maremmei).
- La Scheggiolla (Chianti Classico, cramă boutique)
- Col D’Orcia (Sangiovese;I supertoscane)
- Enoteca del Castello di Broli (prânz și degustare în locul de naștere al Chianti Classico)
- Villa Forre 563 (degustare inedită, la pensiunea unde am poposit)
- Tenuta Cocci Grifone (cină fine dining și degustare)
- Crama Ciu Ciu Offida (Pecorino, Passerina)
- Collefrisio Winery (Montepulciano dAbruzzo, mândria regiunii Marque)
2. Vizitarea unor orașe de poveste: Montalcino, San Gimignano (Gelateria Dondoli), Perugia, Offida, Ascoli Piceno, Assissi, Ortona(restaurant pescăresc DaMario), Sienna, Chieti, Sulmona și, bineînțeles, Florența (prânz de excepție cu Bistecca Fiorentina, la Trattoria dall’Oste).
3. Relaxare și socializare. Am petrecut seri de neuitat în vile rustice, situate în inima podgoriilor, bucurându-ne de peisaje superbe și de cine tradiționale italienești.
Nu putem încheia fără a aduce mulțumiri confratelui Sebastian Bobu, paharnicul Legatului Bucovina, care și-a luat rolul în serios și a organizat perfect și această vizită.
Amicitia per Vinum
Legat 1 Bucovina,
Eques Dragoș Danubianu









