Dragi prieteni ai vinului,
România este, fără îndoială, o țară cu îndelungată tradiție vitivinicolă. De asemenea, piața românească de vinuri se află, la rândul ei, într-o dinamică accelerată și reclamă, pe cale de consecință, un sistem de monitorizare și certificare a ofertei de specialitate. Această nevoie apare ca urmare a doi factori principali: rafinarea gustului consumatorului și dezvoltarea unui mediu concurențial din ce în ce mai competitiv.
Cramele, vinotecile, wine-barurile și restaurantele, raioanele specializate ale supermarketurilor – și, în definitiv, orice comerciant care propune pieței o ofertă de vinuri – poate beneficia de pe urma certificării. De ce? Pentru că într-o Românie a Uniunii Europene și a informației ușor și gratuit disponibile prin intermediul unui internet liber, consumatorul român se aliniază tot mai evident exigențelor occidentale: ia decizia de cumpărare cu precădere atunci când are garanția unor anumite standarde.
În tripleta implicată în industria vitivinicolă (producător-comerciant-consumator), fiecare parte își urmărește, în mod absolut firesc, propriile interese.
OEVE (Ordo Equestris Vini Europae) nu este o organizație profesională cu interese financiare în piața de profil. Acesta este principalul motiv pentru care considerăm că OEVE, prin Comisia Oenologică, beneficiază de credibilitatea necesară pentru a garanta o certificare corectă si obiectivă, bazată pe criterii stricte. Organism de elită, Comisia Oenologică a OEVE este alcătuită doar din membri cu o activitate profesională ireproșabilă în industria vitivinicolă, specialiști în varii domenii. La toate acestea se adaugă, desigur, notorietatea internațională a OEVE, organizație culturală care activează în 28 de țări, având peste 5000 de membri activi care au aderat la o doctrină strictă și precis direcționată: “pentru cultura vinului și pentru omagierea și prezentarea vinului nobil.” Ar fi de adăugat și faptul că OEVE-Consulat România este singura organizație din țara noastră membră a FICB (Federația Internațională a Confreriilor Bahice), cu sediul la Paris.
Sistemul de certificare pe care îl propunem este bazat pe o serie de criterii atent alese: calitate, diversitate, capacități și conditii de depozitare, modalități de prezentare și/sau servire, politici de preț etc. Certificarea este valabilă atât timp cât sunt menținute criteriile care au stat la baza evaluării.
Scopul ei este acela de a se concretiza într-o serie de beneficii care să vină în sprijinul tuturor actorilor de pe scena vitivinicolă românească. Certificarea își propune să stimuleze producatorii în demersul lor de a realiza vinuri de un înalt nivel calitativ, si să determine comercianții să-si îmbunătățească permanent oferta. Avem mereu în vedere, desigur, și consumatorul final care, prin identificarea plăcii de certificare, va avea siguranța că se află într-o locație care respectă standardele necesare unui comerț de calitate.
Ne exprimăm convingerea că demersul nostru va contribui semnificativ la intărirea raporturilor de încredere dintre toți cei implicați în comerțul cu vin din România.