Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 17 confrați din Legatul Bucovina, însoțiți de familii, au participat la o excursie, la Iași, cu dublu obiectiv. Pe de o parte, participarea la Festivalul Internațional de vin și Gastronomie „Vin la Cultură”, organizat în restaurantul hotelului Unirea, de către Federația Națională a Degustătorilor Autorizați. Pe de altă parte, satisfacerea unei vechi dorințe, aceea de a vizita cele două pivnițe istorice din Copou, legate prin tunelul construit de regretatul profesor Valeriu D. Cotea.
Dacă Festivalul „Vin la Cultură” s-a situat în nota obișnuită pentru un astfel de eveniment, cu 30 de crame participante, asupra vizitei în Copou, la pivnițele istorice merită să ne focalizăm mai mult.
Povestea începe acum 174 ani, când, marele bogătaș, Vasile Adamachi, a săpat o pivniță adâncă în curtea casei de pe dealul Copoului. Casa din Iași, de pe str. Carol, terenul şi via din Copou, au fost lăsate moștenire Academiei, care le-a cedat Universității din Iași. Odată cu înființarea USAMV (actuala USV), terenul a rămas în proprietatea acesteia, aici înfiinţându-se Stațiunea Didactică a Facultății de Horticultură. Pivnița Adamachi se află chiar pe acest teren, unde cei de al Universitatea pentru Științele Vieții au construit şi un Laborator Oenologic.
După patru decenii, la o distanță de câteva sute de metri, Mihail Kogălniceanu a săpat şi el o pivniță, în curtea casei construite în 1892. Casa ajunge apoi în proprietatea lui Mihail Sadoveanu. În 1950, casa cu tot cu pivniță este confiscată de statul român. În 1954 ajunge, alături de cele 5,2 ha de teren, în proprietatea Institutului Agronomic Iași.
În anii ’70 din inițiativa profesorului Valeriu D. Cotea, academician şi oenolog de renume internațional, cele două pivnițe au fost unite printr-un tunel lung de 330 metri, cu cel mai jos punct la 8 metri sub nivelul solului. Tunelul traversează Aleea Mihail Sadoveanu, cele două pivnițe aflându-se de o parte şi de alta a acestei străzi.
Conf.univ dr. Lucia Cintia Colibaba, prodecan cu activitatea de cercetare în cadrul Facultății de Horticultură de la Universitatea de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, ne-a călăuzit prin acest univers mirific, încărcat de istorie. Apoi, ne-a readus în prezent, prezentându-ne Laboratorul de Oenologie, cu dotările sale moderne și oferindu-ne o degustare de vinuri, în foișor.
Eques Dragoș Danubianu
Legat I. Bucovina