Legatul Bucovina, în weekend la Podgoria DOC Lechința

În cel de al doilea week-end al lunii noiembrie, 14 confrați bucovineni, însoțiți de familii, au fost oaspeții elegantului complex hotelier „Jelna Resort & SPA” ****.  În cele două seri petrecute aici, restaurantul complexului ne-a oferit alese meniuri de degustare, asociate cu vinuri de la Crama Jelna, din gamele „Dealu Negru” și „Navicella”. În ultima seară, confrații au participat la o degustare exclusivistă, prezentată de Ciprian Macavei -promotorul cramei-, cu vinurile „Priponit 1832” și „1264, ultra limited edition” (mai puțin de 2000 de sticle îmbuteliate, oferite spre cunoaștere doar în cramă), ambele creația oenologului Darius Pripon.

În ziua de sâmbătă, între două reprize la SPA-ul complexului, am efectuat o scurtă excursie în zonă. Primul obiectiv vizitat a fost recent restauratul Castel Teleki din Posmuș, ridicat în secolul al XVIII-lea, în stil baroc, la dorința „grofului” Pal Teleki și a soției sale Borbala Haller de Hallerkeo. În curtea castelului se află un stejar înalt de 25 de metri, plantat în 1406, fiind al doilea ca vechime și mărime din România, după stejarul din Cajvana (1241).

Apoi, am poposit la „Lechburg Winery – In Vino Etica”, o cramă interesantă, care produce vinuri certificate organic. Filosofia cramei vizează echilibrul între tradiție și progresul tehnologic. Astfel,  rezervoarele de beton, din vechiul IAS Lechința, au fost recuperate, fiind, cu aportul tehnologic reînnoit, simbolul integrării între vechi și nou. Proprietarii Cristiano și Melissa Guarato ne-au prezentat 8 vinuri – între care două monosepaje de nișă, din soiurile Golden Muscat și Neuburger -, însoțite cu brânzeturi locale.

Mini excursia noastră s-a încheiat cu o vizită în municipiul Bistrița. Am luat prânzul la „Conacul Verde”, un cochet restaurant deschis în fosta „Vila Tiți”, un imobil în stil neoromânesc, care a aparținut Letiției Blaga – sora lui Lucian Blaga – și în care, marele poet și filozof a conceput „Trilogia Cosmogonică”. Vizita în Bistrița a fost încununată de admirarea unei bijuterii arhitectonice: „Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană”, un monument reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel al Renașterii, și de ascensiunea în Turnul Bisericii, cel mai înalt turn medieval din România (75 de metri).

Eques Dragoș Danubianu

Legat I. Bucovina

Știri