Festivalul Cavaleresc al Vinului Românesc (FCVR), ediția 2024 – Craiova. O cronică sentimentală

Desigur, o nouă desfășurare a Festivalului Cavaleresc anual dedicat Vinului Românesc, venind după ediții precum cele de la Iași & Cotnari, Alba Iulia & Jidvei, Tulcea & Babadag, Timișoara & Recaș, trebuia să ducă și la „cucerirea” de către Consulatul România al OEVE a unei noi zone viti-vinicole de tradiție. Și așa a fost să fie, de data aceasta fiind vorba, vorba cântecului, de „Oltenia – eterna Terra Nova”. Și, așa cum spuneau prezentatorii Balului Cavalerilor, parafrazându-l pe Alexandru Andrieș, „am fost la Craiova / și-am văzut olteni”! Dar tot ei adăugau: „am văzut olteni, am întâlnit oameni minunați, am admirat femei frumoase, am făcut o baie de folclor autentic, am savurat bucate vechi și gustoase și, evident, am băut vinuri bune!”.

S-ar cuveni să fac aici o analiză detaliată (…și, pe cât posibil, echilibrată!) a unui eveniment atât de complex, dar nu pot! Nu pot decât să fac o cronică sentimentală, fapt în mare măsură explicabil dacă se ține cont că atâtea lucruri frumoase mi-au / ne-au mers la inimă și au făcut pe loc uitate unele mici și inerente hopuri, de altminteri rapid surmontate.

Nici nu știu despre ce să scriu mai întâi: despre evoluția grațioasă a fecioarelor desculțe care au dus la bun și delicios sfârșit ritualul zdrobirii strugurilor la Stațiunea Didactică Banu Mărăcine, despre mustul băut din ulcelele de ceramică dăruite fiecărui participant, despre declararea Vinului Cavalerilor 2024 (Terra Valachorum este acum o Fetească Neagră de excepție de la Crama Dascălu) sau despre Proclamația privind Sărbătoarea Recoltei, citită cu emoționant patos de către Președintele Comisiei Oenologice, Eques Sergiu Nedelea?

Despre conținutul științific, de natură istorică, al sesiunii academice din deschiderea manifestărilor sau despre efortul continuu al echipei organizatorice a Consulatului? Firește, o dată ajunși la acest capitol nu pot să nu remarc munca celor doi Proconsuli – OKT Eques Ornatus Marius Farmazon și Eques Gratzian Mărgărit, a Cancelarului – Eques Adrian Bădiță, a Consilierului de Evenimente – Eques Marcello Battaglia, a Rectorului Academiei și, totodată, Lectorul ceremoniei – Eques Paul Stoicescu-Drăgușin, a Mareșalului Coordonator – Eques Dan Preda. Ca și a celui care, deși aflat la debut, s-a ocupat de rezolvarea cu brio a marilor chestiuni organizatorice dar și a micilor chichițe ivite pe parcurs, Directorul Festivalului – Consiliarius Andrei Botiș.

Așadar, să scriu despre seara de folclor autentic sau despre cina tradițională oltenească de la Complexul Lacustru Preajba, unde nu știai dacă să te uiți în farfuria plină cu bunătăți sau la figurile executate cu un senzual simț plastic de către cele mai frumoase dansatoare de pe o rază de câteva sute de kilometri? Și oaspeții noștri din consulatele prietene (Moldova, Austria, Slovenia), în frunte cu vechiul nostru amic din conducerea Senatului, Generalvisitateur Senator Josef von Jenei, pot depune mărturie că a fost o seară cu totul specială!

Să scriu despre turul ghidat al Cetății Băniei sau despre ploaia năprasnică și aparent interminabilă care a lovit implacabil exact când trebuia să înceapă defilarea cavalerească spre Universitate? Sau despre soarele orbitor care, nu doar simbolic, ne-a luminat calea după încheierea ceremoniei de acreditare și intronizare în grad, când am putut totuși defila pe traseul  Universitatea din Craiova –  Str. Alexandru Ioan Cuza –  Calea Unirii –  Hotel Ramada Plaza?

Evident, Balul Cavalerilor Vinului, desfășurat în Ballroom  „Constantin Brâncuși” de la Ramada Plaza a reprezentat momentul de vârf al serii de încheiere a Festivalului. Dincolo de orice, de meniul cu accente „nouvelle cuisine” și, firește, de șipurile cu vin, de momentele festive și de alocuțiunile ținute, ne-am bucurat, ca de obicei, „de la musique avant tout chose” și, din nou, de artista a cărei voce și prezență scenică ne farmecă efectiv – soprana Adina Sima, solista Teatrului Național de Operetă, de această dată acompaniată de Remix Band și având ca backing vocals pe talentatele Teodora Rotaru și Rebeca Ianna.

Nu doar din orgoliu, nu pot rata menționarea faptului că, la Bal, a avut loc și lansarea volumului „Vinuri de poveste din Champagne, Bordeaux, Toscana și Rioja”, operă a lui Gratzian Mărgărit și a autorului acestei retrospective mărturisit subiective, dar și încununarea editorială a unui proiect al Consulatului susținut aproape un an de zile online, pe contul nostru de Facebook. Și toate cele 100 de volume expuse pe standul Consulatului s-au dat rapid, „obligând” autorii la un flatant șir neîntrerupt de autografe…

Festivalul a prilejuit și evidențierea unor merituoși Confrați, care s-au distins prin activitatea lor și care au primit recunoașterea Consulatului și Senatului. S-au înmânat, astfel, următoarele distincții:

Ordinul Virtutea Cavalerească

-în grad de Cavaler: Eques Gratzian Mărgărit, Eques Adrian Bădiță, Judex Iulian Boghiu, Judex Ioan Urda

-în grad de Ofițer: Eques Eugen Burcă, Eques Dan-Silviu Boerescu, Eques Marcello Battaglia

-în grad de Comandor: Eques Dragoș Danubianu, Eques Dan Preda

Signum Honoris: Eques Costin Dinu

Meritum Vini: Eques Sergiu Nedelea

Diploma de recunoștință a fost atribuită Consiliarius Andrei Botiș, directorul FCVR 2024, care, pe lângă efortul considerabil depus în ultimele luni de dinaintea Festivalului, are și meritul de a fi înființat o nouă destinație cavalerească – Scaunul de la Craiova.

…Dincolo de onoruri (absolut binemeritate!) și tremolouri organizatorice (atât de firești la un eveniment de o asemenea grandoare) faptul că atâția Cavaleri ai Vinului din toată țara (…dar și din afara ei!) s-au putut întâlni, au putut conversa liber și au legat noi prietenii mi se pare că reprezintă  de departe elementul cel mai important al unei asemenea manifestări. Poate niciodată deviza noastră nu a avut o mai bună acoperire: AMICITIA PER VINUM!

Eques Dan-Silviu Boerescu

Consilier de Comunicare, Imagine și PR

Galeria foto a evenimentului, aici: https://shorturl.at/IBjCQ

Știri