Academia Cavalerilor a Ordo Equestris Vini Europae încearcă, pe de o parte să reînvie lucrările academice cavalerești ale secolelor XVI-XVIII, iar pe de altă parte să transpună în epoca modernă, modalitatea de șlefuire cavalerească, incluzând descrierea microcosmosului cavaleresc. „Încrederea în cutumele societății, alături de credința în Dumnezeu și respectul față de puterea spirituală a vinului, îl determină pe cavaler să depășească dificultățile și să reușească în realizarea muncii cavalerești” (Atlasul cavaleresc, pag 293).
Principalul obiectiv al Academiei îl constituie însușirea de către participanți a prevederilor Atlasului cavaleresc, a Manualului Cavalerilor Vinului,precum și a cutumelor,regulilor și condițiilor de organizare și desfășurare a ceremoniilor cavalerești.
Modulele de curs sunt destinate accesării gradelor de Consiliarius de Vino și de Iudex de Vino, precum și funcției de mareșal de către membrii Consulatului România al OEVE și, prin structura lor, justifică importanța deținerii Atlasului cavaleresc, a Manualului Cavalerilor Vinului și a Regulii Benedictine.
Vârful acțiunii îl reprezintă instrucția gradului de mareșal, precum și exercițiile practice de ceremonie și procesiune.
În alegerea locului de desfășurare a lucrarilor Academiei, plecând de la calitatea Ordo Equestris Vini Europae de continuator al tradițiilor Ordinului St.Gheorghe – primul ordin secularizat din istorie -, s-a plecat de la respectarea următoarelor criterii:
Pentru cunoașterea specificului local și încurajarea promovării culturii oeno-gastronomice și artistice, a obiceiurilor și tradițiilor din diferitele regiuni geografice ale țării, Academia de vară are un caracter itinerant.
Locul de desfășurare, curricula cursurilor, programul și condițiile de desfășurare a sesiunilor Academiei sunt aprobate de către Rector.
IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI
PAX et LAETITIA SEMPER NOBISCUM
Academia Cavalerilor 2022