De ce un ordin al vinului în Austria, la Eisenstadt?

Cei care facem parte din zonele cu tradiție istorică în producerea vinului, cum suntem noi, urmași ai dacilor, francezii, italienii, spaniolii, pentru care producerea vinului e o normalitate, într-o zonă în care Dumnezeu ne-a dat pământ potrivit, soare și apă din belșug, pentru a alcătui un remarcabil terroir al culturii strugurelui, suntem oarecum mirați că într-o arie geografica mult mai nepotrivită pentru cultura vinului, așa cum e Burgenland, s-au putut pune bazele unei astfel de organizații.

Răspunsul e simplu: pentru că au dorit asta mai mult ca noi.

Și-acum, să vedem adevărul istoric :

Burgenland-ul, ca provincie a Austriei, conține așezări umane din epoca fierului. Cultura celtică a împăratului Noricum s-a amestecat în timp cu culturile triburilor germanice, avare și slave, iar după sec VIII cu cea a triburilor hune, astfel încât, sub  Sfântul Imperiu German, în ciuda influenței culturii maghiare a devenit un fief al înaltei nobilimi germane. Ruperea Imperiului Austro-Ungar după 1925 a lăsat Burgenlandul fără capitala sa din acele timpuri-Sopron, transferată Ungariei, astfel încât s-a decis ca Eisenstadt să devină noua capitală a Burgenland-ului. Și-acum, legat de vie și vin:

  • 700 îHr – documente din timpul împăratului Marcus Aurelius Probus (sec III dHr)  arată că via se cultiva în zona Eisenstadt-ului  de azi. Exista o serie de recipiente  pentru băutul vinului, care conțin reziduri de suc de strugure la Zagerdorf, precum și extracte din vin  la Oggau, localități din jurul Eisenstadt-ului.
  • Piatra lui Silvanus din timpul Romei antice, donată de Euticia, a fost găsită în situri arheologice din Eisenstadt, pe atunci Golbesried. Originalul e într-un muzeu regional, iar o copie în arhivele OEVE din Eisenstadt.
  • Placheta de bronz înfățișând-ul pe Bacchus, a fost descoperită în Hetscerlberg, lângă Eisenstadt, datând din perioada romană.
  • În jur de 40 localități din zona apropiată Eisenstadt-uluiau pe stemele lor via și vinul, ceea ce dovedește interesul vechi pentru această  îndeletnicire agricolă.
  • Stema unei comunități nobile a vinului de secol XVII- Perla Gaas, a fost aleasă la solicitarea Instituției Guvernatorului Regionalal Burgenland-ului, drept stemă a OEVE
  • Vinul lui Luther – o legendă spune că la 1526, locuitorii comunei Donnerskirchen au trecut cu încăpățânare la religia lui Martin Luther, în defavoarea religiei catolice. Supărată, familia princiară Esterhazy a cumpărat cramelebaronilor de Leisser, care adăposteau vinurile lutheranilor și au găsit în pivniță doar un butoi, pe care l-au numit «vinul lui Luther». Ulterior, crama a ajuns depozitul principal de vinuri al familiei Esterhazy, astfel încât butoiul de vin a fost mutat la castelul Forchtenstein, aparținând aceleiași familii princiare. Pivnița din Donnerskirchen unde s-a descoperit butoiul a fost, în repetate rânduri, locul de desfășurare a academiei cavalerești a OEVE.

Iată cum un grup de entuziaști, pasionați de vin, cărora Dumnezeu nu le-a dat nici prea mult soare, nici prea multă apă și, cu siguranță, nu un pământ suficient de propriu pentru cultivarea strugurelui, au știut să dezvolte, lucrând în unitate de gândire,  o organizație închinată vinului, care, în timp s-a întins la nivel european și nu numai.

Pentru că au lucrat sub proclamația :

« Dacă știi de unde provii, știi încotro te îndrepți ».

Eques Ornatus Bogdan Gîlculescu

 

Știri