Cei care facem parte din zonele cu tradiție istorică în producerea vinului, cum suntem noi, urmași ai dacilor, francezii, italienii, spaniolii, pentru care producerea vinului e o normalitate, într-o zonă în care Dumnezeu ne-a dat pământ potrivit, soare și apă din belșug, pentru a alcătui un remarcabil terroir al culturii strugurelui, suntem oarecum mirați că într-o arie geografica mult mai nepotrivită pentru cultura vinului, așa cum e Burgenland, s-au putut pune bazele unei astfel de organizații.
Răspunsul e simplu: pentru că au dorit asta mai mult ca noi.
Și-acum, să vedem adevărul istoric :
Burgenland-ul, ca provincie a Austriei, conține așezări umane din epoca fierului. Cultura celtică a împăratului Noricum s-a amestecat în timp cu culturile triburilor germanice, avare și slave, iar după sec VIII cu cea a triburilor hune, astfel încât, sub Sfântul Imperiu German, în ciuda influenței culturii maghiare a devenit un fief al înaltei nobilimi germane. Ruperea Imperiului Austro-Ungar după 1925 a lăsat Burgenlandul fără capitala sa din acele timpuri-Sopron, transferată Ungariei, astfel încât s-a decis ca Eisenstadt să devină noua capitală a Burgenland-ului. Și-acum, legat de vie și vin:
- 700 îHr – documente din timpul împăratului Marcus Aurelius Probus (sec III dHr) arată că via se cultiva în zona Eisenstadt-ului de azi. Exista o serie de recipiente pentru băutul vinului, care conțin reziduri de suc de strugure la Zagerdorf, precum și extracte din vin la Oggau, localități din jurul Eisenstadt-ului.
- Piatra lui Silvanus din timpul Romei antice, donată de Euticia, a fost găsită în situri arheologice din Eisenstadt, pe atunci Golbesried. Originalul e într-un muzeu regional, iar o copie în arhivele OEVE din Eisenstadt.
- Placheta de bronz înfățișând-ul pe Bacchus, a fost descoperită în Hetscerlberg, lângă Eisenstadt, datând din perioada romană.
- În jur de 40 localități din zona apropiată Eisenstadt-uluiau pe stemele lor via și vinul, ceea ce dovedește interesul vechi pentru această îndeletnicire agricolă.
- Stema unei comunități nobile a vinului de secol XVII- Perla Gaas, a fost aleasă la solicitarea Instituției Guvernatorului Regionalal Burgenland-ului, drept stemă a OEVE
- Vinul lui Luther – o legendă spune că la 1526, locuitorii comunei Donnerskirchen au trecut cu încăpățânare la religia lui Martin Luther, în defavoarea religiei catolice. Supărată, familia princiară Esterhazy a cumpărat cramelebaronilor de Leisser, care adăposteau vinurile lutheranilor și au găsit în pivniță doar un butoi, pe care l-au numit «vinul lui Luther». Ulterior, crama a ajuns depozitul principal de vinuri al familiei Esterhazy, astfel încât butoiul de vin a fost mutat la castelul Forchtenstein, aparținând aceleiași familii princiare. Pivnița din Donnerskirchen unde s-a descoperit butoiul a fost, în repetate rânduri, locul de desfășurare a academiei cavalerești a OEVE.
Iată cum un grup de entuziaști, pasionați de vin, cărora Dumnezeu nu le-a dat nici prea mult soare, nici prea multă apă și, cu siguranță, nu un pământ suficient de propriu pentru cultivarea strugurelui, au știut să dezvolte, lucrând în unitate de gândire, o organizație închinată vinului, care, în timp s-a întins la nivel european și nu numai.
Pentru că au lucrat sub proclamația :
« Dacă știi de unde provii, știi încotro te îndrepți ».
Eques Ornatus Bogdan Gîlculescu