Ca în fiecare an, Consulatul România a testat cunoștințele Confraților care sunt dornici să își asume noi responsabilități în cadrul organizației și să promoveze de la gradul de Hospes la cel de Consiliarius.
Însă, începând cu această ediție a Academiei Cavalerilor Vinului, manifestarea a căpătat o nouă complexitate și a cuprins mai multe module. Astfel, la puțin timp după sosirea celor aproape 60 de participanți la Hotelul Oxford din Mamaia, a avut loc o sesiune de instruire și discuții de specialitate rezervată demnitarilor, precedată de o reunire a Consiliului Consular, la care s-a trecut în revistă stadiul pregătirilor pentru Festivalul Cavaleresc din acest an, care se va desfășura în primul weekend din luna octombrie la Craiova, și s-au dezbătut alte probleme organizatorice.
La sesiunea dedicată demnitarilor, conducerea Consulatului – formată din Proconsul I Eques Ornatus Marius Farmazon, Proconsul II desemnat Eques Gratzian Mărgărit, Mareșal Coordonator Eques Dan Preda, Rector Academie Eques Paul Stoicescu-Drăgușin, Cancelar Eques Adrian Bădiță, Consilier artistic Eques Marcelo Battaglia și Consilier de imagine, comunicare și PR Eques Dan-Silviu Boerescu – s-a întâlnit cu liderii principalelor organizații din Consulatul România (Legați și Comandanți de Scaune Cavalerești). Cu acest prilej, s-au luat în discuție probleme organizatorice, Proconsul I Marius Farmazon a reiterat cerințele de bază ale activității Ordinului, iar Eques Paul Stoicescu-Drăgușin a prezentat noile instrumente de lucru provenind de la Senatul OEVE, între care pagina web dedicată Academiei și Gimnaziului OEVE.
Seara zilei de 19 aprilie s-a încheiat cu o cină specială la restaurantul Diplomatic din Mamaia-Nord, care a cuprins și o degustare tematică a 10 etichete de vinuri dobrogene (selectate dintr-un total de 24). Organizarea, ca de altfel întreaga structurare a ediției Academiei din acest an, i-a aparținut Proconsulului II Gratzian Mărgărit, care a insistat pe caracterul interactiv al tuturor elementelor din program. Astfel, degustarea din prima seară a beneficiat de prezentările de specialitate ale Confraților Ion Vlădoi și Ion Bălan, comandanții Scaunelor Cavalerești din zonă, dar și binecunoscuți podgoreni (brandurile „Familia Vlădoi” și, respectiv, „Hamangia”).
În dimineața zilei de 20 aprilie, s-a desfășurat examenul propriu-zis din cadrul Academiei, cei 24 de cursanți având de rezolvat cerințele dintr-un test-grilă cu răspunsuri multiple, gândit de Rector, Eques Paul Stoicescu-Drăgușin, și referindu-se, prin cele 20 de chestiuni supuse analizei, la activitatea, ritualistica și obiectivele OEVE în general, dar și la aspecte specifice Consulatului România. După ce au fost completate testele, a urmat dezbaterea tuturor cerințelor examenului, Proconsulul I Marius Farmazon, detaliind și clarificând fiecare variantă de interpretare. Însă nu a fost o „prelegere” ca atare, ci o discuție liberă cu toți cursanții, care au fost încurajați explicit să se pronunțe fără rețineri asupra tuturor problemelor ridicate.
După sesiunea de examinare, urmată de aceste discuții de specialitate, toți cei care au luat parte la noul format al Academiei s-au îmbarcat în autocar și au plecat la Aliman, pentru vizitarea Cramei Alira și a lua parte la o serbare câmpenească, care, pe lângă o succesiune impresionantă de specialități culinare dobrogene (toate ingredientele – de la icre, caș, sau plăcintă cu brânză la copane de pui, cotlete de berbecuț sau scrumbie provenind din această zonă pitorească), a presupus și degustarea a 8 vinuri reprezentative ale cramei. Prezentarea cramei ultramoderne de aici ca și cea a fiecărui vin a fost realizată de Iudex Ghenadie Bobeică, cel care a transformat proiectul de aici în realitate și a fost gazda Confraților care au venit în vizită, care s-a întins pe toată durata amiezii. Înaintea plecării, participanții au putut să-și achiziționeze vinurile favorite la prețuri preferențiale.
…Astfel, s-a încheiat oficial ediția 2024 a Academiei Cavalerilor Vinului, cea mai complexă astfel de manifestare de până acum, care a oferit tuturor, pe lângă ocazia de a cunoaște mai îndeaproape și a savura vinurile și gastronomia dobrogeană, șansa de a se perfecționa – deloc rigid-scolastic – în activitatea cavalerească și a face ca deviza Consulatului – „Amicitia per Vinum” – să capete, încă o dată, o acoperire pe deplin savuroasă, dincolo de caracterul științific al unei manifestări tradiționale.
Consilier de imagine, comunicare și PR,
Eques Dan-Silviu Boerescu
Galeria foto, aici.